Hektiska månader


Hektiska månader, därför inget bloggande. Inte heller tid för fotografering, mer än att jag följde ett par som skulle gifta sig. De har tre barn, och jag dokumenterade förberedelserna, dels under ett par timmar på morgonen, dels när brudparet och barnen och några syskon klädde upp sig under de sista timmarna före själva vigseln. Jag följde dem till kyrkan, men där lämnade jag dem vid porten. Det var den kanske roligaste fotograferingen i år. Villkoret för att jag skulle göra den var att det inte skulle bli traditionella bröllopsblder, i stället blev det ett slags "reportage" över dagen.


Kungsörn utför strapatsiska konster. Från gömslet är det ungefär 24 meter till trädet. Med 400/2,8, fullformatskamera

Boken blev i alla fall klar i tid.  Direkt efter det blev det: föreläsningsrunda. Augustnominering. Mer föreläsningar. Och nu workshop med örnar.

"Att överleva dagen" blev den mest omfattande boken hittills. Och trots att vi gjorde layout, redigering och text på mindre än fyra veckor känns den trots allt mer gedigen, genomarbetad än någon tidigare bok. Naturligtvis får man en viss rutin när man gjort fem böcker tidigare, det blir enklare, man vet i förväg vad som behövs och vad som kan göras. Men på slutet arbetade vi också dygnet runt, i långa skift.

Jag fick för en vecka sedan ställa in ett föredrag, när hesheten i rösten övergått i ingen röst alls. Men trots pencillinkur blir det inte bättre. Jag satt en dag i gömsle med kungsörnen, innan workshop-gruppen kom. Men det var för rått i gömslet. Hostan blev värre.  Efter att ha slussat ut alla trevliga fotografer - när intresserade samlas för att göra en sak som alla är intresserade av blir det en bra stämning - i olika gömslen har jag tillbringat ett par dagar inomhus och kurerat mig. Imorgon fredag fkör jag hem. Lördag-söndag får bli vilodagar hemma och så flyg upp till Umeå för föreläsning på Folkets Hus på måndagskvällen, Skellefteå dagen efter och på onsdag föreläsning i Luleå.

Det blev alltså bara en dag i gömslet. Men kungsörnen kom, och den stannade i tre timmar. Jag bifogar några dagsfärska kungsörnsbilder från Norge.

Om tjiiiten jag dras med ger med sig bär det i mitten av november av några dagar till Pyrenéerna - direkt efter Fotomässan i Stockholm. Sedan väntar en resa till de sub-antarktiska öarna söder om Nya Zeeland i december. Jag hoppas återkomma med reserapporter och annat.


Kungsörn. 400/2,8


Augustpris. Nej, det tror jag inte. Fast den här gången skulle jag i alla fall inte skämmas. "Pingvinliv" som också nominerades till Augustpriset för tre år sedan var kanske ingen dålig bok, men jag tyckte inte att den riktigt höll för ett augustpris. Jag måste erkänna att jag den gången verkligen drog en lättnadens suck när Cecilia Lindqvists namn och hennes bok ropades ut som vinnare. Det hade inte känts rätt.

Jag fick frågan om fågelskådare och män av en intervjuare för ett tag sedan. Jag sa att det är rätt annorlunda i t.ex. USA; där har fågelskådarorganisationerna många fler kvinnor. Och när man är ute och letar fåglar kan könsfördelningen där vara ganska jämn. I Sverige finns ett stort natur- och fågelintresse, och ser man det över befolkningen i stort är det säkert lika många kvinnor som män som är intresserade av fåglar. Jag märker det inte minst vid mina föredrag, det kommer minst lika många kvinnor som män, oftast fler kvinnor. Men i fågelskådarorganisationerna i Sverige, i tidskrifter och styrelser , där är mansdominansen total. (Undantag är möjligen Lunds/Skånes ornitologer.) Jag tror inte de olika fågeltidningarna har en enda kvinna som regelbundet återkommande skribent.

Inte minst av det skälet är det roligt att Suanne Åkesson skrivit texten inte bara till den senaste boken utan till tre av de sex fågelböcker jag gett ut.


Kungsörn. 400/2,8


Kungsörn. 400/2,8

Kommentarer
Postat av: Linda Elm

Du tar så otroligt fascinerande och fina bilder så imponerad. Du är verkligen en inspirations källa till en som fått upp fota intresset för bara ett år sen :)

2009-11-06 @ 18:33:22
URL: http://www.lindaelm.se/
Postat av: Sonja

Krya på dig Brutus :D

2009-11-07 @ 10:56:11
URL: http://sonjac.wordpress.com/
Postat av: Mendioza

fina bilder

2009-11-11 @ 23:59:16
URL: http://mendiioza.blogg.se/
Postat av: Mats

Tänk så fel du hade - det blev ett Augustpris i alla fall. Stort grattis!Tack också för föreläsningen i Linköping. Tyvärr så fick vi inte med oss någon signerad bok hem som vi hade hoppats, den tog ju slut, men det blir säker fler tillfällen.

MVH

Mats och Malin

Mjölby

2009-11-24 @ 10:44:00
URL: http://www.karlshall.se
Postat av: Josefin

Måste säga att jag till 100% diggar din blogg. Konstigt nog verkar jag inte kunna prenumerera på din blogg via BlogLovin' och jag undrar vad jag gör för fel. Är det någon annan som också har problem med det här?

2011-05-06 @ 23:49:04
URL: http://smsalåna.nu
Postat av: Elin

Hejsan! Jag håller på att skriva en äventyrsroman där en av karaktärerna är väldigt intresserad av örnar. Jag vet själv i princip ingenting om örnar men tycker att de är magnifika. Jag skulle behöva personliga åsikter med mycket själ och känsla för att få hennes person att verka trovärdig. Du får gärna ringa mig på 073-8280387 om du har tid att hjälpa mig eller passa vidare mitt nummer till någon du känner med stort örnintresse. Tack!

2011-08-09 @ 18:48:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0