Närkontakt med pelikaner


Krushuvade pelikaner. Låg kameravinkel. 24-105 mm vid 28 mm brännvidd, motsvarar ungefär 35 mm med fullformsatssensor.

Det är inte varje dag man kör normalzoom eller supervidvinkel till fåglar - utan fjärrutlösare!

Pelikaner är stora fåglar, och den krushuvade pelikanen är dessutom den absolut största av de åtta pelikanarter som finns i hela världen. När den sträcker på sig blir den högre än fotografen, 190 centimeter, och den kan väga uppemot 15 kilo. Och det är mer än tre meter mellan vingspetsarna.

Den bruna pelikanen, som jag tidigare plåtat flitigt både i Florida och Kalifornien, väger knappt tre kilo, och det är ändå ingen liten fågel.

70-200/2,8 zoomen vid 95 mm, motsvarar ungefär 124 mm brännvidd med fullformsatssensor. ISO 125, bländare 7,1, 1/1000 s. Manuell exponering. Skärpeföljande/kontinuerlig fokusering med alla fokuspunkter inkopplade.


300/2,8 plus 1,4 ggr konverter (420 mm). Bländare 7,1, 1/1600 s., ISO 1600. Manuell exponering. Att iso-talet är högt beror på att det hela tiden var action, och jag hade just tagit bilder av en liten skärmytsling. Vid sådana måste man ha litet extra skärpedjup och en bra slutartid. Med dagens modernaste kameror är brusnivån vid ISO 2000 fantastiskt låg, man kan alltså tillåta sig att gå upp högt i ljuskänslighet.

Den krushuvade pelikanen - på engelska: dalmatian pelican - är om än inte akut utrotningshotad så dock en hotad art. Det finns inte mer än ungefär fyratusen krushuvade pelikaner totalt i hela världen.

Med hjälp av EU-pengar byggde man därför för något år sedan en häckningsplattform för de krushuvade pelikanerna här vid Kerkirisjön i norra Grekland, och det dröjde inte länge förrän pelikanerna började häcka på plattformen. Det blev på en gång trångt om utrymmet. Till årets häckning har man därför byggt en plattform till, fast dubbelt så stor.

Längs Kerkirisjöns stränder lägger yrkesfiskarna traditionellt ut sina nät. Skarvarna är deras värsta fiender eftersom de tenderar att ha sönder garnen när de försöker sno fiskar ur näten. Närmar sig en skarv hörs genast någon av fiskarna skrika för full hals för att skrämma iväg den. Nån gång hör jag ett par skrämselskott avlossas i luften, och dagen därpå ligger tomhylsorna på marken där några fiskare håller till i nästa vik.


Yrkesfisket bedrivs ytterst småskaligt här i insjöarna i norra Grekland. Om fiskarna ogillar skarvarna - som kan ha sönder näten - matar de däremot ofta de krushuvade pelikanerna med överbliven fisk.


När det gäller de krushuvade pelikanerna är de småskaliga yrkesfiskarnas inställning en helt annan. De tycks ha ett närmast kärleksfullt förhållande till pelikanerna med deras jättelika näbbar med säcken på undersidan av näbben. Fiskarna slänger till dem alla fiskrester, men även en del av den ät- och säljbara fångsten, i alla fall de mindre fiskarna, slinker med när hungriga pelikaner flockas runt de små fiskebåtarna. Yrkesfiskarna bidrar genom sin matning onekligen till att öka överlevnadschanserna för den krushuvade pelikanen.

Fem dagars intensiv fotografering. Två timmar på morgonen och fyra-fem timmar på eftermiddagen, följt av bildredigering sex-sju timmar varje kväll  - och ändå har jag inte hunnit gå igenom mer än två tredjedelar av alla bilder.

16-35/2,8 vid 16 mm brännvidd, motsvarar ungefär 22 mm med fullformatssensor. ISO 1600, bländare 11, 1/800 s. Manuell exponering.
Kastoria sträcker sig längs vattnet och den krushuvade peklikanen är en trogen gäst, van att få fiskrester från yrkesfiskarna.

När man skjuter actionbilder vill man helst ha mycket ljus, och de första två dagarna skiner solen hela dagarna. Vintertid kan det annars vara si och så med den varan, även i norra Grekland. De tre följande dagarna är molniga, men under en halvtimme sticker solen fram och då och då är ljuset behagligt.

Sex-åtta minusgrader är inte vad man brukar förknippa med Grekland, och när vinden dessutom tar i känns kylan in på bara kroppen efter någon timmes plåtande. Jag har tagit på mig fyra rejäla lager både upptill och nertill med en rejäl dunjacka ytterst.
Men medan jag plåtar glömmer jag kylan, det finns inte tid att tänka på sådant när bilderna bara öser in. Det är först efteråt som man känner hur in i märgen kallt det blir när man sitter stilla eller ligger på marken ett par timmar i sträck i minusgrader och blåst.

Precis som den kaliforniska varianten av den bruna pelikanen, som annars förekommer såväl i Syd- som Nordamerika, får den krushuvade pelikanen en extra stark röd färg på näbbsäcken när parningstiden närmar sig. De brukar inleda sin parnings- och häckningsperiod redan kring månadsskiftet januari-februari, och samma gäller för övrigt den bruna pelikanen i Kalifornien. Den är som vackrast under januari-februari när säcken blir kraftigt röd och den annars helsvarta halsen blir vit.

Titta inte!

16-35/2,8 vid 16 mm brännvidd, motsvarar ungefär 22 mm med fullformatssensor. ISO 1600, bländare 11, 1/800 s. Manuell exponering.

16-35/2,8 vid 16 mm brännvidd, motsvarar ungefär 22 mm med fullformatssensor. ISO 1600, bländare 11, 1/800 s. Manuell exponering.

Pelikaner är i högsta grad sociala fåglar. Men att leva i stora kolonier medför också ständiga schismer och fajter. Mestadels handlar osämjan om födan men det kan också handla om utrymmet på häckningsplatsen. Man brukar säga att många större fåglar som häckar i kolonier i bästa fall har litet litet längre till grannparets bo än vad den egna näbben räcker; på så sätt undviker man att hela tiden själv utsättas för hugg och slag från grannarnas näbbar.

Sista dagen är vi i Kastoria, tjugo mil sydväst om Kerkiri, en stad i en dalgång med en stor insjö. Här häckar bland annat dvärgskarven, mitt inne i stan, vid några budskage knappt femtio meter från stranden. Men i år börjar häckningen litet senare än vanligt, och buskaget är så gott som tomt på fåglar under dagen. Först när det mörknar samlas dvärgskarvarna på grenverket vid buskaget. Kanske är det något att återvända till senare i vinter-vår. Kastoria är en vackert belägen stad, mest känd som ett centrum för pälsindustrin.

En liten solskenshoistoria berättas för mig. Längs stranden möter vi en relativt välklädd man; han brukar gå längs den lilla stadens långsträckta stränder annars också, varje dag, och han matar fåglarna. Han brukade göra så även förr, men han var då arbets- och hemlös. När borgmästaren fick reda på detta anställde han genast mannen, som fick en enkel bostad och lön mot att han tidigt varje morgon och  varje eftermiddag fortsatte att plikttroget utföra fågelmatningen.

Även i Kastoria matar fiskarna de krushuvade pelikanerna med fiskrens. 724-105/4 vid 67 mm. ISO 50, bländare 5, 1/200 s. Bländarförval, tidsautomatik. Blixt med minuskompensation 2/3 steg.

Fiskrensen blir mat för pelikanerna i "pälsstaden" Kastoria. Fullformatskamera, 16-35/2,8 vid 16 mm. Full öppning ovch blixt, inställd på exp.kompensation minus 1 2/3.

Karp är den huvudsakligen fångsten. 24-105/4 vid 90 mm. Blixt minus 1 1/3.

PS. Jag var på väg hit redan förra vintern, men annat kom emellan. När jag nu hade planerat för att åka själv upptäckte jag att den finländske fotografen Jari Peltomäki skulle hit med några andra fotografer: Jan-Michael Breider, medlem sedan många år i Naturfotograferna som skådat fågel och plåtat i över trettio år, och även en av Tysklands bästa naturfotografer, Werner Bollmann. Det blev både billigare och roligare - rekommenderas, inte minst för att plåtandet annars är en rätt ensam syssla; med tre så duktiga naturfotografer gör dessutom var och en rätt mycket av sina egna saker.

Ett stort tack till Dimitris Vavylis, vår grekiske guide, en ung biologistudent, naturfotograf och dessutom hängiven fågelskådare - om än han vägrar medge det själv.

24-105/4 vid 32 mm brännvidd, motsvarar ungefär 43 mm med fullformatssensor. ISO 800, bländare 11, 1/500 s. Bländarförval, tidsautomatik.Kommentarer
Postat av: Bjørn Oddvar Landsem

Bra historie og fantastiske bilder av fantastiske fugler!

Jeg er stadig innom her for å hente inspirasjon og finner ofte noe nytt. -Var på Levanger i Nordtrøndelag (Norge) og hørte/så ett foredrag du holdt. -Masse pingviner fra rundt om i verden. Meget interessant!MVH

Bjørn O

2010-01-30 @ 13:57:06
URL: http://bolandsem.blogspot.com/
Postat av: ToniLouis

Helt otroliga bilder brutus!Dina bilder fick mig att bli intresserad av fågelfotografering, och hoppas snart på ett bättre objektiv!keep it up! (onödigt att säga)

2010-01-30 @ 22:33:58
URL: http://thinkinginpictures.blogg.se/
Postat av: Bengt Berggren

Som vanligt makalösa bilder Brutus. Tack för att du delar med dig av kamerainställningar mm. Lärorikt. Klarade vidvinkelobjektiven sig utan repor?!

MVH

Bengt

2010-02-02 @ 09:05:32
Postat av: Carl-Henrik

När du skrev att du inte hunnit gå igenom alla, så blev jag lite nyfiken på en siffra bara. Inte hur många foton du tagit, utan snarare.. hur många GB foton har du med dig hem efter en sådan här resa?Riktigt kul med bilder i vidvinkel och så nära motiven. Skapar hög dramatik och känsla.

2010-02-02 @ 19:02:36
Postat av: Marie Gillander

Vilka häftiga bilder!!! Verkligen spännande med de stora fåglarna i vidvinkel. Det är sällan jag får ett gott skratt av fågelbilder men de här är ju nästan för underbart=))) Kan bara tänka mig vilket liv det måste ha varit!!Mvh Marie

2010-02-03 @ 18:29:31
URL: http://mariegillander.dinstudio.se
Postat av: Eve

Herregud, du är verkligen en makalös fotograf! Som någon annan sa: Man blir väldigt inspirerad av att se dina foton!

Synd bara att man inte har råd att köpa all utrustning.... Men men. Det kommer det med sen!

Keep up the good work!!

2010-02-08 @ 15:59:13
URL: http://vodkashot.blogg.se/
Postat av: Linn

Tycker mycket om det du skrev! Mysigt att se lite schyssta saker och inte endast det generella grejerna som man kan läsa om typ alltid. ;)

2010-09-20 @ 11:59:50
URL: http://royalorchidholidays.se/hotell/
Postat av: MargoStokes28

I would like to propose not to hold off until you earn enough cash to buy goods! You can just get the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/mortgage-loans">mortgage loans</a> or just sba loan and feel yourself free

2012-01-04 @ 05:23:17
URL: http://goodfinance-blog.com
Postat av: dissertation service

Some companies can offer their custom dissertation and format thesis just about this good post for all students’ needs. Thus, don’t waste the time, see the thesis service, buy dissertations and be satisfied.

2012-01-11 @ 22:04:32
URL: http://www.primedissertations.com
Postat av: buy dissertation

Different people have to handle thesis example related to this post in a correct way, because they would need it a dissertation writing service in future.

2012-01-13 @ 08:30:48
URL: http://www.exclusivethesis.com
Postat av: Deductive essay

Wow! Truly a good post, I love the vivid imagery of the stories he tells. But my remark is such: there are another effective stuff to do than study. And if you ok with me than you should try to buy Analysis essay on your own. This is what really captures the essence of a good source.

2012-01-16 @ 00:46:35
URL: http://exclusivepapers.com
Postat av: seo services

I tried lots of ways for serach engine optimization, but, page rank of my website. I opine that is better if I turn to seo companies , which will do my SEO stuff well!

2012-01-31 @ 02:27:50
URL: http://www.4submission.com
Postat av: essay online

I was searching for anybody who was able to aid me with college essays creating. I have thought about a lot of variants, nonetheless, I have chosen to buy custom essay. It was a correct step.

2012-01-31 @ 07:42:53
URL: http://www.primewritings.com
Postat av: buy a research paper

Inexperienced college students naturally choose the first custom academic papers writing corporation they determine in the internet. That is wrong! You will have to ask " write my research paper " using professional hints.

2012-01-31 @ 07:44:01
URL: http://www.bestwritingservice.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0