Inte bara fåglar – ett besök på Kennedy Space Center

Femton länder är engagerade i ISS, International Space Station eller den internationella rymdstationen, en av dessa stater är Sverige. 24 mm f/1,4, full bländaröppning.
Ett vanligt turistbesök slutade med att jag ville lägga upp bloggbilder på annat än fåglar. Min hustru läste sex–sju år fysik och matematik på Chalmers. Men ett intresse för astronomi – observera, inte astrologi, det senare skyr hon liksom jag som pesten – har följt henne sedan hon gick på högstadiet. Som enda tjej bland nördiga killar åkte hon på vintrar upp till norra Värmland för att långt från städernas ljussken med tunga teleskop kunna skåda inte fåglar men galaxer, stjärnhopar och planeter. Så när vi efter köldslagna dagar uppe i Alaska kom ner till Florida för en veckas semester kombinerat med fågelplåtande var det naturligt att besöka Kennedy Space Center, bara någon timmes bilresa från det fågelområde vi besökt på morgonen.
16-35mm f/2,8 vid 20 mm, bländare 4,5, bländarförval, tidsautomatik, 1/20 s. ISO 800.
Väl här förstår jag fascinationen, också för rymdresorna. Men det är inte astronauterna som intresserar mig utan hur alla dessa tekniker och vetenskapsmän med svårbemästrade kalkyler lyckats göra det möjligt att ta sig till och tillbaka från månen.
Nåväl, rundturen på Kennedy Space Center slutar i själva centret där en raket av modell Saturn V finns upphängd så att man kan gå under den. Saturn V var den raket som användes vid uppskjutningen till alla månlandningar, och två raketer blev över. Det är den ena man kan se i sin helhet här.
24mm f/1,4. Bländare 2,2, bländarförval, tidsautomatik 1/20 s. ISO 6400.
Det var omöjligt att inte ta fram kameran med ett par olika vidvinklar för att under någon timme plåta detta fantastiska monster till maskin.
24mm f/1,4. Bländare 5,6, tidsautomatik, bländarförval. 1/50 s. ISO 800.
Miljövänligt? Nej, kanske inte. Men ändå intressant. Vad som fascinerar mig extra mycket är att månlandningarna genomfördes långt innan vi fick våra moderna datorer.
Idag är inte bara Apolloprogrammet nedlagt utan även USA:s rymdfärjeprogram. När USA i dag ska skjuta upp astronauter till den internationella rymdstationen tar man hjälp av forna fienden Ryssland. De amerikanska astronauterna får helt enkelt ta reguljärflyget till Kazakstan för att där lifta med en rysk raket. Som vår guide med torr humor sa: Det är ungefär som med Wal-mart, det är billigare att handla där.
16-35mm f/2,8 vid 17 mm. Bländare 3,5, bländarförval, tidsautomatik. 1/100 s. ISO 3200.
I besökscentret står den kommandomodul som användes med Apollo 14. Med havstulpaner undertill verkar det som. På den tiden landade rymdkapseln i havet med fallskärm. Faktum är att det nog blir samma sak med framtidens rymdraketer, som nu troligen kommer att byggas kommersiellt av privata bolag och finansieras av välmående och äventyrslystna turister som kan betala för en sittplats.

24mm f/1,4. Bländare 6,3, bländarförval, tidsautomatik. 1/64 s. ISO 1600.
Själva kommandoenheten som blev kvar när alla stegraketer gjort sitt och försvunnit i rymden eller brunnit upp i atmosfären.

I turistshopen säljs allt från smycken med rymdraketer till skinnjackor med fulla NASA-beteckningar. EF 24mm f/1,4, full bländaröppning. Bländarförval, tidsautomatik. 1/125 s. ISO 400.

Andra bildvinklar på startmotorerna i andra steget.
24mm f/1,4. Bländare 5,6, 1/50 s. Bländarförval.

Även denna bild tagen med min nya favoritglugg. EF 24mm f/1,4. Jag gillar det korta skärpedjupet,
flera bilder fick jag med full bländaröppning, men här är objektivet nedbländat till f/5,6 för litet större
skärpedjup. Bländarförval kör jag, eftersom skärpedjupet (kort eller längre) är det viktigaste i dessa
bilder. Tidsautomatik, 1/32 s. ISO 800.


Kommentarer
Postat av: Kenny Isaksson

Ja detta var verkligen lite större flygande föremål än vi är vana vid från dig. Verkligen fina bilder med mustiga färger och en intressant berättar text som gör att man blir sugen på ett besök.

Förstår att du gillar objektivet. Kanske var kameran en 1Dx.

Mvh / Kenny

2012-03-29 @ 08:43:24
URL: http://kenny-wildlife.blogspot.se
Postat av: Sven Thunell

Härlig färg och bra vinkel på den robotliknande kommandomodulen.

2012-04-13 @ 11:13:19
Postat av: Hanna Skattberg

Ta gärna en titt in på min blogg:D



http://hannaskattberg.myshowroom.se/

2012-04-13 @ 11:44:28
URL: http://hannaskattberg.myshowroom.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0