Sydgeorgien, Antarktis och bokutgivning

På väg ner mot Ushaia, har vilat mig under eftermiddagen på hotellrummet i Buenos Aires, blev ju sjuk under föreläsningsturnén men har nu fått en ordentlig pencillkur. Jag ska ha workshops och följa med som extra färdledare på två båtresor till Sydgeorgien och Antarktis. Fem veckor på båten, det är länge och jag har så svårt att åka ifrån barnen. Den minste ålar sig nu fram och ska precis börja krypa. Men fotot är familjens försörjning. Utan det har vi inget att leva av, det förlag jag drivit i tjugoåtta år med nu över tusen utgivna titlar har ju sedan ett par år gått med förlust.

Jag gör ju inga uppdragsfotograferingar och jag plåtar inte genrebilder för bildbyråer. Jag fotograferar mina egna projekt, jag tror inte jag skulle hålla på med det om jag var tvungen att leverera enbart till en bildbyrå. 

Jag kommer mer sporadiskt skriva en blogg under några månader framöver, jag har lovat att leverera texter till en annan websajt under ett kvartal. Men om Janne Almlöf och redaktionen på FOTO låter mig fortsätta mars-april återkommer jag gärna med förnyad kraft längre fram.

Tornfalk ur "Kaxiga fåglar". Tornfalksannen måste visa sig vara en duktig jägare om han ska accepteras av honan som en duglig "make". Sen kanske hon ändå parar sig med "grannpojken" för att han är så förbaskat snygg, och vem vill inte ha vackra barn? Fast grannpojken duger ju inte som "make", han är ju en kass jägare och dålig familjeförsörjare.
Canon EOS 1 D Mark III, EF 600/4 IS. ISO 400, 1/320 s., bländare 5,6. Bländarförval, tidsautomatik. Ingen exponeringskompensation.


Canon EOS 1 D Mark III, EF 600/4 IS, ISO 400, bländare 5,6, 1/320 s. Bländarförval, tidsautomatik.

Arbetet med "Kaxig fåglar" tog musten ur mig. Eftersom jag inte gav ut boken på ett stort förlag utan på det egna Symposion blev det även en hel del PR- och marknadsföringsarbete. Plus allt arbete kring tryck, leveraser, insäljning med mera.

Att boken genast gick upp på topplistorna över sålda fackböcker både i bokhandeln och på nätet hade jag absolut inte väntat mig. Men nu har nästan hela den rätt stora upplagan sålt slut på fyra veckor, så därför trycks en andra upplaga så att boken finns till jul. Jag har inte råd att trycka till så mycket som ett stort förlag kan göra - för även om vi sålt mycket har bokhandeln och bokklubbarna tre månaders kredit och ibland mer, vilket gör att jag och förlaget trots all försäljning alltså är helt utan pengar fram till efter nyår. Några privatpersoner räddade oss genom lån till dess pengarna kommer in. Men tilltrycketblir därför begränsat. Förhoppningsvis ska böckerna räcka till jul, men säkert är det inte. Sådana här stora fotoböcker säljer ju trots allt mest när det blir tal om julklappar. Och vid föreläsningar har jag ju förstått att boken attraherat folk som aldrig varit intresserade av fåglar. Det gläder mig extra, jag var ju inte ett dugg intresserad av eller kunnig om fåglar när jag började plåta. Det var bara min nyfikenhet som drev mig.

Uppvaktning med middag medförde inte så sällan att hannen fick komma till, efter fyra-fem sekunder hade hannen skvätt klart och lämnade honan.Canon 1 D Mark III, EF 300/3,8. ISO 500, bländare 5, 1/800s. Bländarförval, tidsautomatik, ingen exponeringskompensation.

Av de sjutton pingvinarterna som finns runt jorden är det bara två som lever på isen, den stora kejsarpingvinen men så också den betydligt mindre adeliepingvinen, fast den senare kräver att det är barmark på Antarktis när det är dags för häckning. Det ska bli roligt att återse den, det är fem år sedan jag var på Antarktishalvön. Själva Antarktis är ju tråkigt, det är platt och bara is och ännu mera is. Men Antarktishalvön har ett otroligt dramatiskt landskap.
Canon 1 Ds (första versionen), EF 100-400/4,5-5,6 IS, vid 400 mm. ISO 250.


En av de vanligare pingvinerna är åsnepingvinen som finn runt hela klotet. Normalt håller en åsnepingvin på Falklandsöarna ett avstånd på åtta till tio meter om människor närmar sig. Men Allen White och jag la oss ner, i "Pingvinliv" har jag en bild från det tillfället med flera åsnepingviner som kommer fram och tittar in i kameran, en bild tagen med 24 millimeters vidvinkel på marknivå. Vad jag inte hade med i boken var en bild när samma åsnepingviner hoppade upp på magen på Allen White. Allen har bott där nere i 35 år, han sa att han aldrig varit med om något liknande. Som mest hade han tre åsnepingviner som stod ovanpå, och jag tror att en passade på att uträtta sina behov också.
Canon EOS 1 Ds Mark II, EF 24-70/2,8 vid 60 mm. ISO 250, 1/125 s, bländare 16.

Efter båten till Falklandsöarna och Sydgeorgien har man albatrosser, ibland på bara sex-sju meters håll. Här dock kärleksfulla svartbrynade albatrosser på Falklandsöarna. Canon EOS 1 V med 500/4, diafilm scannad, troligen Ektachrome 100 VS eller Fujichrome 100 F.



Kommentarer
Postat av: Johnny Buchwald

Låter som det är en hård verklighet att leva i, men ge inte upp Brutus. För jag vill se mer av dig i framtiden!

2008-11-11 @ 01:35:50
URL: http://www.johnnybuchwald.com
Postat av: Kristofer Wallmark

Albatrosserna är ju bara för läckra alltså. Vilken närhet och spänning det är i luften!

2008-11-13 @ 23:05:12
URL: http://naturligabilder.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0