Pixlar hit och brus dit - det viktiga är ändå bilderna

Lappuggla. Canon EOS 1 Ds Mark III, EF 24-105/4 IS USM vid 58 mm. ISO   250. 1/500 s., bländare 6,3. Manuell exponering
Lappuggla. Canon EOS 1 Ds Mark III, EF 24-105/4 IS USM vid 58 mm. ISO 250. 1/500 s., bländare 6,3. Manuell exponering

Det är märkligt. Nya kameramodeller rusar folk efter. Pixlar hit och pixlar dit, brus hit och brus dit. På fotosajter sitter det faktiskt grabbar som inte verkar plåta bilder utan ägnar det mesta av tiden åt att kolla om de kan hitta någon skillnad mellan olika kameramodeller på ISO hit eller dit. (Och jag måste säga: dom är jätteduktiga på det, jag har en liten misstanke att det kanske är det dom vill visa för andra, jag känner igen mig i det där, när jag var yngre var det viktigt för mig att vara duktig - jag avundades dem som hade en trygghet i sig själva och slapp det där 'racet'.) Att jag säger snubbar är för att jag hittills bara stött på grabbar som lägger sin energi på att kolla tekniken på det där extrema sättet; tjejer som skaffar kameror är nästan alltid intresserade av de bilder de ska göra, inte av tekniken i sig. Se på Bims fina bilder i den andra bloggen här på sidan. Sen kan man vara intresserad av olika material att producera bilder på, det är delvis en annan sak.

Det där med antalet pixlar eller lågt brus vid höga ISO-tal är kanske inte det väsentligaste, trots allt är en dålig bild en dålig bild - även om den är tagen med den bästa kamera som finns. Och omvänt. Ska man fundera på teknik som ett sätt att utveckla sitt bildskapande så är kanske ett annat objektiv en bättre investering än en kamera med 10 % mindre brus på ISO-talet 6400. Jag köpte häromdagen ett fisheye 15/2,8, som jag akut behövde för just litet mer kreativa ändamål. Har inte haft en fisheye sedan jag körde under vattnet, och sen dess har jag bytt kamerasystem.

Givetvis vill jag också ha bra kameror, helst de bästa, för jag vet att det underlättar. Men om det skiljer aningens litet i brus på ISO 3200 eller 6400 spelar det föga roll för de bilder jag ska ta. Det viktiga är att det fungerar, hela systemet. Idealet är när jag inte ens tänker på kameran, den är bara en förlängd arm på det man gör. (Och bruset kan man - om det är nödvändigt - åtminstone till viss del reducera därhemma.)

Jag börjar med att säga detta. Nu tänkte jag börja blogga här igen. Man (ja,  i alla fall jag) behöver en paus ibland. Samma från fotot. Ibland ligger kameran i en månad. Förr var jag orolig att jag inte skulle kunna få ihop bra bilder efter en lång paus, men erfarenheten har gjort mig litet tryggare. Jag är inte så nervös för det längre. Jag tittar gärna på andras bilder, tycker det är jätteroligt att se hur andra gjort kreativa och fantastiska bilder, jag blir lätt imponerad av andras bilder, mina egna kan jag ju. Men det är ofta på bilder inom andra genrer än naturfotot jag tittar . Det senare håller jag ju själv på med, och det är mycket roligare att se något helt annat.

Bifogar en bildrapport, några lappugglebilder från de gångna veckorna, tagna långt uppe i norr.
Lappuggla. Canon EOS 1 Ds Mark III, EF 24-105/4 IS USM vid 47 mm. ISO   250. 1/400 s., bländare 6,3. Manuell exponering.
Lappuggla. Canon EOS 1 Ds Mark III, EF 24-105/4 IS USM vid 47 mm. ISO 250. 1/400 s., bländare 6,3. Manuell exponering.

Lappuggla. Canon EOS 1 Ds Mark III, EF 70-200/2,8 L IS USM vid 130   mm. ISO 250. 1/400 s., bländare 6,3. Manuell exponering.
Lappuggla. Canon EOS 1 Ds Mark III, EF 70-200/2,8 L IS USM vid 130 mm. ISO 250. 1/400 s., bländare 6,3. Manuell exponering.

Lappuggla landar. EOS 1 D Mark III, EF 70-200/2,8 L IS USM. ISO 160.   1/500 s., bländare 5,6. Manuell exponering.
Lappuggla landar. EOS 1 D Mark III, EF 70-200/2,8 L IS USM. ISO 160. 1/500 s., bländare 5,6. Manuell exponering.

PS. För att nu i alla fall tala om teknik. Jag har nu fått autofokusen på mina hus Canon EOS 1 D Mark III-or åtgärdade. Jag vill gärna uppmana alla andra med Mark III-hus att göra detsamma. Det tog Canon två år att verkligen fixa till allt, alldeles för lång tid, men nu är jag glad. För även om jag tycker att jag klarat mig bra innan är detta en förbättring av autofokusen. Nu är den där man som bäst hoppats att en autofokus skulle varit från början. Men jag har ju inte låtit det hindra mig ute i fältet. Min uppmaning är enkel: tona ned tekniken, ut och plåta i stället!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Kul att se dig här igen!

Jag lovar följa din blogg.

2009-04-05 @ 21:22:51
URL: http://arleklint.wordpress.com
Postat av: Antje

Wonderful image - and taken at 58mm... I think I'll give up. ;-) No, really, I agree with what you said, it's the image that counts. It's just easier to sit in front of the computer and bash equipment one doesn't even know, than freezing one's behind off in a hide to get the perfect picture. ;-)

2009-04-05 @ 22:55:49
URL: http://www.pbase.com/antjes
Postat av: Sonja

Åh vad roligt att se att du fått lite tid att blogga igen.

Jag gillar det du skriver om teknikrace. Ingen anledning för folk att bråka om det tycker jag eftersom det är två helt olika intressen, teknik och fota.

2009-04-06 @ 03:42:35
URL: http://sonjac.wordpress.com/
Postat av: Peter S

Välkommen tillbaka :)

2009-04-06 @ 19:04:39
URL: http://petersvensson.com
Postat av: salmonfighter

Köpte lite mer pixlar på försäljarens inrådan, allt annat ställer in sig av sig själv. "So What" för "lite" brus då och då, det viktigaste är att jag lägger mig lycklig på kvällen efter att ha fångat ett ögonblick som aldrig kommer tillbaka. Idag fick jag ett tips av en god vän om att du är tillbaka på nätet, i kväll kan jag lägga mig nöjd för det. Känn dig välkommen och glad Påsk på dig!

2009-04-09 @ 23:23:15
Postat av: g

Skulle gärna läsa mer om förlagsverksamheten... Mvh.

2009-04-24 @ 16:07:38
Postat av: Anonym

Hej,



och tack för hälsningarna. Roligt att skriva när några läser och tycker det är intressant, i alla fall något av det. Jag skulle gärna skriva om förlagsverksamhet och bokbransch men detta är ju en fotoblogg. Dock ska jag vara litet vagel i ögat för branschen även fortsättningsvis.Följande skrev jag för Kristianstadsbladet iinnan kulturutredningen kom ut, som svar på följande frågor:



1. Behöver Sverige en ny kulturpolitik?

2. Vilka förhoppningar, eller farhågor, har du på utredningen?

3. Inom ditt område, vilka förändringar vill du se?

4. Det har pratats om sammanslagningar av kulturinstitutionerna till tre stora myndigheter. Hur ser du på det?

5. Vilken betydelse har egentligen kulturpolitiken för ett levande och utvecklande kulturliv?



1. Mina svar kommer att handla om det jag någorlunda kan efter trettio år, litteraturområdet. Och svaret är både ja och nej. Vi skulle behöva en kulturpolitik som tog fasta på mångfalden. Marknaden är inte längre en fri marknad utan en oligopoliserad marknad, där några få aktörer/ ägare är så stora att de i stort kan styra alla led inom till exempel litteraturmarknaden. Marknaden var en gång bra, det vill säga så länge (eller: kortvarigt) den fungerade. I dag är det ingen "fri" marknad längre. En ny kulturpolitik som vågar gå emot "branschen" behövs, när man talar om "branschen" avses egentligen bara de största aktörerna. Nejet har att göra med vad jag tror vi kommer att få se i förslaget, det vill säga inte mycket positivt.



2. Mer farhågor än förhoppningar, faktiskt nästan inget av det senare. Min farhåga är att man vill decentralisera. Decentralisering innebär alltid att man försvagar något. Ofta betyder decentralisering att man vill spara och så skjuter man besluten längre nedåt - där resurser inte heller finns. Skolan försämrade man genom att skjuta ner budgeten och besluten till den lokala nivån - och så kallar man det decentraliserad demokrati.



3. Det viktigaste man kunde göra vore att införa fasta bokpriser, som bland annat Frankrike införde mot branschens (läs: de stora aktörernas) vilja. Då kunde man komma ifrån den allt mer absurda fokuseringen på allt färre titlar, där alla köper stora lager av dessa och priskonkurrerar, medan övriga, smalare titlar får ett högre pris - och blir alltmer svårsålda. Så istället för litteraturstöd som bara försöker att i efterhand motverka de fria prisernas negativa effekter: inför fasta bokpriser i sex månader när en titel kommit ut. (Därefter kunde priset släppas fritt.) Då skulle de mindre boklådorna kunna överleva - och utbudet blev mindre begränsat.



4. Vet inget om vad det innebär. Men samtidigt har det ju pratats om decentralisering, och det nämnde jag ovan vad det brukar innebära.



5. För teatrarna har den en stor betydelse, och om utredningen vill satsa på till exempel Riksteaterns viktiga verksamhet ute i landet, ja, då är i alla fall det en liten positiv sak. Men inom mitt område, litteraturen, krävs kraftfulla insatser och en modig politik, som vågar gå emot marknadens vilja. Vad som brukar kallas marknadens vilja är egentligen bara ett fåtal aktörers vilja, de stora aktörernas - det vill säga viljan hos de två jättar som dominerar branschen totalt. I bokbranschen äger två stora ägare allt från de största förlagen, de största bokklubbarna till den dominerande bokhandelskedjan och de två totalt dominerande internetbokhandlarna. Och en ägare dominerar av dessa två. Och när branschen går in i en kris är risken stor att man bara gynnar varandra i de olika leden, andra förlag och intressen kan komma att grovt missgynnas på olika sätt. Så är det ju redan i dag. Denna oligopolsituation är något en kulturpolitik måste våga utmana.



Brutus Östling, fotograf och förläggare





2009-04-25 @ 14:10:57
Postat av: Brutus Östling

http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090211/KULTUR/788056885

Glömde länka till K-bladet också!

2009-04-25 @ 14:14:57
URL: http://www.brutusostling.se
Postat av: Smsa Låna

Jag vet inte riktigt hur jag hittade din blogg, men jag är glad att jag gjorde det :D. Prenumererar nu på din blogg på BlogLovin'!

2011-07-20 @ 06:41:48
URL: http://smsalåna.nu
Postat av: ComptonLucy

If you want to buy a house, you would have to get the <a href="http://goodfinance-blog.com">loan</a>. Furthermore, my sister commonly utilizes a financial loan, which occurs to be the most useful.

2011-12-24 @ 10:58:43
URL: http://goodfinance-blog.com
Postat av: essay writing service

I think, that's not easy to compete with distinguished essay writing service in research essays performing. But, your article seems to be created of good quality. I notice such things for the first time in my life!

2012-01-01 @ 12:56:31
URL: http://www.bestwritingservice.com
Postat av: academic writing help

Very often, you strive to be the best. Nevertheless, it will be not simple to realize if you don't have somebody such as writing a term paper company to assist you with academic papers accomplishing. So, don't waste your time and begin looking for respected specialists in the internet!

2012-01-05 @ 23:54:54
URL: http://www.supremeessays.com
Postat av: essay service

Never get shocked if something doesn't function. We can assist you with your custom research paper. Trust our essays online and your day become kind. For every lightless night, there's brilliant day.

2012-01-06 @ 10:06:04
URL: http://www.primewritings.com
Postat av: social bookmark sites

Submission of social bookmarks is an alternate thing for search engines. The social bookmarking services got very popular because of that!

2012-01-19 @ 10:04:49
URL: http://www.4submission.com
Postat av: essay writing

My elder sisters give me some cash. They guess that I accomplish term papers myself. I do not want to tell them that I purchase custom essays.

2012-01-21 @ 06:52:20
URL: http://www.qualityessay.com
Postat av: online essays

Affecting… should I undertake those advise? Nevertheless, you should not be frustrated, just because essay service can make you totally happy.

2012-01-21 @ 21:10:53
URL: http://www.exclusivepapers.com
Postat av: thesis writing

You are obviously, a professional of thesis summary related to this post creating but when you are willing to select the dissertation, I would ofer you to detect the greates item.

2012-01-23 @ 21:37:48
URL: http://www.topthesis.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0