Myggbiten med sömnbrist men nöjd


Ägretthägrar framför vassgömslet. EOS 5 D Mark II, 16-35/2,8 vid 16 mm, beskuren till höger.


Myggbiten överallt känns det som. På kvällen när jag lämnar gömslet i vassen är myggen framme och försöker roffa åt sig litet blod på alla öppna huddelar. Precis innan det blir mörkt kan man se svärmarna av mygg om man tittar upp mot himlen, först ser man något mörkt och sedan inser man att det är myggor som bildar hela det mörka fältet. Otroligt. Men bra för fåglarna och livscykeln i våtmarken.

Unge till hornuggla. När solen lyser starkt och obarmhärtigt mitt på dagen kan man alltid skjuta i motljus. Med upplättningsblixt. EOS 1 D Mark III, EF 800/5,6

Just nu är sömnbristen på gränsen till akut. Tio nätter med maximalt fyra timmars sömn sätter sina spår. Jag kommer till uthyrningsrummet på gården utanför Pusztazer  först vid 22-tiden, och då ska först bilder laddas ned för att frigöra minneskort till morgondagen. Sedan måste jag ta fram i alla fall någon eller några bilder till bloggen. Sen i säng. Klockan tre ringde väckarklockan i morse. Okristligt tidigt, skulle man sagt på den tiden då helgdagar och sömn ännu värnades av folk och kyrka.

Blåkråkorna gjorde ett halvtappert försök till parning. Canon EOS 1 Ds Mark III, EF 500/4 IS.

Blåkråkehanen kom med en liten orm, ännu vid liv, och överlämnade den som "present" till honan. Före parning är det aldrig fel med en god middag som hanen bjuder på. Har ännu inte gjort urvalet av de bästa bilderna, fick ett tiotal att välja på. Canon EOS 1 Ds Mark III, EF 500/4  L IS USM
I gömslet vid blåkråkorna är jag installerad klockan fyra. I går och i dag följer Bence och kompisen Csaba med. Csaba fick låna ett av mina kamerahus och 400/5,6-an. I morse ångrade jag mig nästan, 400-millimetern är perfekt när det blivit lagom ljust. För min fullformatskamera ger den ett perfekt utsnitt vid holken och den gren där jag hoppas på parning. Med litet tolerans för mina kompositionsmisstag. Jag kör 500-millimetern i dag, nästan uteslutande. Det fungerar med fullformatssensoern i EOS 1 Ds Mark-huset, men toleransen för misstag är liten. Och för flyktbilder blir det för snävt. Tyvärr tar Ds-huset inte mer än fem bilder i sekunden, ofta räcker det förvisso, men jag hade gärna sett en fullformatskamera med 7 eller fler bilder i sekunden. För kvaliteten på fullfiormatssensorn är trots allt bäst. Även vid beskärning till ett mindre format blir det bättre med fullformatssensorn på Ds-huset än med 1 D Mark III-huset. Undantaget är riktigt höga ISO-tal. Och det blir det förvisso ofta här. När ISO 1600 knappt räcker till byter jag till 1 D-huset och 300/2,8. Det räcker med ett kortare tele på grund av att den mindre sensorn medför en (skenbar) brännviddsförlängning.


Canon EOS 1 Ds Mark III, EF 500/4 L IS USM. Trots ett rätt generöst ljus kör jag på höga ISO-tal. Afton- och tornfalkar kan man plåta vid parning på 1/125 sekund och få ögon skarpa, men blåkrorna rör sig snabbt och för till exempel actionbilder räcker 1/800 sekund sällan till. 1/1000 sekund är minimum vid flygbilder.

Men bilderna kommer. Första parningsförsöket bifogas. Och sen kommer hannen inte en utan två gånger med en liten orm, i det ena fallet ännu vid livet, och överlämnar den som "present" till honan. Jag hör Bences tysta men förtjusta utrop efteråt, han har plåtat blåkråkorna under tre vårar men det här var det häftigaste hittills. Tredje gången, om jag räknade rätt i stundens upphetsning, var honan redan mätt.  Hon vänder bort huvudet, med gesten att "nu räcker det, du får nog komma till ändå".


Tredje gången hannen levererar en orm räcker det för honan, och hon vänder sig bortåt. Efter några envisa försök att övertyga henne om den goda presenten slukar han den själv, ungefär som vi suger i oss en lång spagetti.
Canon EOS 1 Ds Mark III, EF 500/4 L S USM.


I morgon blir det en sista morgon med blåkråkorna.Jag hoppas på nya parningsbilder, helst från sidan. Vi får se vad det blir.

Hanen överraskar honan med ytterligare en orm, men i vinden lyckas han inte riktigt pricka den nedre grenen när han hoppar från den övre utan missar och tappar för ett ögonblick balansen. Canon EOS 1 Ds Mark III, EF 500/4 L IS USM.

Kommentarer
Postat av: iida

Underbara bilder

2009-05-14 @ 21:52:50
URL: http://i1do.blogg.se/
Postat av: Jessika

En orm? Är det allt man får i uppvaktningsväg, men det verkar lite tjurigt att det inte duger med en, än mindre två. Fantastiska bilder. Att följa en hel parningsritual måste lära en en hel del om etiologi. Jag tycker att den med hornuggleungen var vväldigt fin också.

2009-05-14 @ 23:25:28
URL: http://matochblommor.blogspot.com
Postat av: Magnus Thornberg

Fantastiska bilder med en underbar historia berättad!

Det är verkligen roligt att du uppdaterar bloggen skapligt ofta! Jag följer den med spänning!/Mvh

Magnus

2009-05-15 @ 08:14:00
Postat av: Rasmus Madsen

Bra att du uppdaterar så ofta. Istället för att som alltid säga "underbara bilder" (som det självklart fortfarande är) så får jag säga en jättebra blogg! Mycket intressant och inspirerande läsning!

2009-05-16 @ 19:04:14
URL: http://rasmusmadsen.blogg.se/
Postat av: http://ostenssons.wordpress.com

jag blir förtvivlad av alla dessa underbara bilder.

Det enda jag lyckas fånga är en oskarp hackspett.

http://ostenssons.wordpress.com

2009-05-18 @ 20:10:42
URL: http://ostenssons.wordpress.com
Postat av: Niklas Kronvall

Otroliga bilder!!! Jag uppskattar även din berättelse kring bilderna och att du delar med dig av lite fototeknik. Toppen!

Postat av: Brtutus

hej allihop,och tack för kommentarer. Det är väldigt roligt att få sådana. Bloggandet blir så anonymt annars.Varmt tackBrutus

2009-07-01 @ 11:39:59
URL: http://www.brutrusostling.se
Postat av: Hanna

Fin & intressant blogg.. Gå gärna in på min blogg och skriv vad du tycker :)http://h88.blogg.se

2009-07-01 @ 11:52:53
URL: http://h88.blogg.se/
Postat av: silly

herrregud va galet, e de du som har tagit alla de vackra bilderna?

2009-07-01 @ 12:07:04
URL: http://sillyhilton.blogg.se/
Postat av: Anonym

Vilken upplevelse du måste få vara med om.

2009-07-01 @ 12:30:15
URL: http://jjjohansson.webblogg.se/
Postat av: SHEER BLONDES

vilka fina bilder!

2009-07-01 @ 12:33:43
URL: http://sheerblondes.se
Postat av: matilda

hejsan :) grymt fina bilder :D:Dhänder idag? :)

2009-07-01 @ 12:44:27
URL: http://matildaabergs.blogg.se/
Postat av: C A T T I S . G U S T A F S S O N

omg skit fina bilder!

2009-07-01 @ 12:45:05
URL: http://hejcattis.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0