Inte bara fåglar – mötet med fjällrävarna i augusti

Ung fjällräv i Norge, augusti. EOS-1 D Mark IV, EF 800mm f/5,6. ISO 800. Bländare
6,3, 1/2000 s. Bländarförval, tidsautomatik.
Jag fotograferar inte bara fåglar, vilket för övrigt är arbetstiteln på en bok jag lovat Norstedts om något år.
I somras var jag uppe ett par dagar i norska fjällen, en naturvårdare som arbetat med fjällrävarna där i tjugo år visade mig en av lyorna. I år var det ett bra både lämmel- och sorkår, och ovanligt många ungar som kunnat äta sig mätta lär ha blivit resultatet i både Sverige och Norge.
Men fotograferar man fjällrävar måste man tänka efter om man verkligen kan göra det utan att störa. För fjällräven är en till sin numerär utsatt art.
I augusti är ungarna så stora att de börjar röra sig mer fritt. Föräldrarna vakar fortfarande över lyan, och skulle något hotfullt dyka upp skäller de.
Jag ålade mig fram till en bra plats där en annan fotograf hållit till, och när jag låg där störde jag inte. Hör man varghonan skälla, då stör man förmodligen. Det hände inte mig, men under sommaren vandrade ett par personer rakt upp på lyan och satte sig där. Märkligt nog var dessa till råga på allt forskare, inte involverade i fjällrävar men de borde ändå ha vetat – och min vän som var där i juli skällde ut dem.
Dock är fjällrävar nyfikna, i synnerhet ungarna. Och ligger man väl där kan det mycket väl hända att någon individ går närmare för att undersöka vem som ligger där uppe på den lilla kullen bakom en sten.
Porträttet på den unga fjällräven fick jag med längsta telet när den nyfiket kom fram och skulle undersöka vem jag kunde vara.
Man ska veta att fjällrävar är rätt nyfikna, många är de som stött på en fjällräv på sina vandringar och räven har inte alls vikt undan utan snarare kommit fram till dem på bara någon meters håll.
På flera håll i Sverige är det inte tillåtet att närma sig fjällrävslyan, man ska hålla några hundra meters avstånd. Tänk på att kolla upp vad som gäller. Och även om det skulle vara tillåtet, måste man närma sig mycket försiktigt och ändå hålla vederbörligt avstånd. Ett bra sätt att inte störa är att åla sig fram.
Jag vet att det är lätt för mig att säga att man ska hålla avstånd, jag som arbetade med 800 mm som kortaste brännvidd, alltsomoftast satt dessutom 1,4-konvertern på, det vill säga min brännvidd var 1120 mm vilket med 1,3 gångers cropfaktor blir motsvarande 1500 mm brännvidd.
Om bilden med dess oskarpa bakgrund vill jag säga, använd det långa telet för att åstadkomma korta skärpedjup!
Skärpedjupet blir extremt litet med 800 mm när djuret kommer nära. Bakgrunden som ligger 20-30 meter bort blir verkligen helsuddig. Jag har beskurit ungefär 25 % av bilden när jag nu lägger upp den så här lågupplöst. Jag lät bli att ändra clarityn i bilden som helhet, klarheten som det heter på svenska, det vill säga jag har låtit mellantonskontrasten i bilden som helhet vara som den var. Normalt brukar man ju öka mellantonskontrasten litet när man tar fram en bild som ska användas. Mellantonskontrasten ökar inte minst skärpeupplevelsen. Ansiktet och räven ökade jag däremot mellantonskontrasten i. Genom att öka kontrasten en aning känns ansiktet skarpare, och är ögonen bara litet oskarpa kan redan en lätt ökning av kontrasten göra susen. Ögat upplevs då som skarpt. Om detta och många andra användbara tips för fågel- OCH djurfgotografer ska jag för övrigt skriva i en bok som kommer till våren på Norstedts.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Som vanligt när det gäller dina bilder, fantastiskt.

Ingemar D Kristiansen

2011-10-12 @ 21:06:52
Postat av: Tammy Bergström

Åååh, den är ju helt bedårande!



Jösses vilken underbar bild på denna räv.

Bakgrunden och det skira ljuset är magnifikt, samt förgrunden.



Jag blir alldeles tårögd av lycka när jag ser denna ljuvliga underbaring.



Fantastisk bild Brutus och det ska bli ett nöje att läsa den boken, med bl.a dom tipsen.



MyrTammy :o)

2011-10-12 @ 22:43:54
Postat av: Tom Svensson

Bra igen Brutus !

Ja utan hjälp hade vi aldrig hittat fjällrävarna och det är ofta med hjälp av dessa otroligt begåvade djur/natur människor man hittar rätt.

Sedan tycker jag du tar upp en annan viktig punkt att vi måste ha ett etiskt förhållningsätt till vår djurfotografering. Det måste ske på deras vilkor, vi är gäster i deras hem då skall vi också uppföra oss där efter ! När vi gör det och lyssnar på dem ger de oss nästan alltid ljuvliga bilder tillbaka!

Sedan är jag ju grön på bilden- helt ljuvlig ;-)

2011-10-13 @ 09:03:01
URL: http://www.tomsvensson.se
Postat av: Hilda

Nydelig bilde av fjellreven. Det blikket du har fanget inn!

2011-10-13 @ 20:50:55
URL: http://hildasnaturblogg.blogspot.com/
Postat av: chb

Ser onekligen fram emot boken om kontraster etc. Just det är mycket som jag funderar kring, och vad gäller digital efterbehandling (skärpejusteringar). Kan man sätta upp sig på en väntelista? :)

2011-10-13 @ 23:51:43
Postat av: Ronnie Isacsson

Fantastiskt härliga djur o du har verkligen fått fram lefullheten o nyfikeheten i dessa små djur !

Intressanta tips !

2011-10-14 @ 12:39:26
URL: http://www.ronniesfiske.se
Postat av: Arne Bivrin

Den räven hade jag gärna haft bakom örat ;-)

Skärpedjupet är läckert, det räcker precis för huvudet och lämnar allt annat i skön oskärpa. Snyggt!

2011-10-14 @ 13:34:12
URL: http://arnebivrin.wordpress.com
Postat av: Lars-Göran Abrahamsson/N

Extremt bra bild !

2011-10-17 @ 15:23:36
URL: http://www.taiganatura.com
Postat av: Elin

Verkligen älskar bilden!

2011-12-18 @ 20:21:40
Postat av: DesireeBrowning

The english dissertation could be wanted by some scholars if hold the stuff connected with this good topic. I do really opine the this is feasible to find the <a href="http://www.master-dissertations.com">dissertation writing</a> service which would do that issue.

2012-01-11 @ 06:00:35
URL: http://www.master-dissertations.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0